Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/wtftvnl/domains/wtftv.nl/public_html/wp-content/themes/jannah/functions.php on line 73
VIDEO: Sportcampus is dan eindelijk klaar voor gebruik en officieel geopend! – WTF TV
SportVideo

VIDEO: Sportcampus is dan eindelijk klaar voor gebruik en officieel geopend!

Burgemeester Pauline Krikke heeft op woensdag 14 juni Sportcampus Zuiderpark feestelijk geopend. Wat ooit de plek van de thuisbasis voor ADO Den Haag was, daar staat nu, na twee jaar bouwen: Sportcampus Zuiderpark.


Het is een uniek complex voor (top)sport, onderwijs en onderzoek.  De sportcampus bevat indoor beachvelden, twee breedtesporthallen, een turnhal, een grote topsporthal, 21 college-, instructie- en practicumzalen, een danszaal en een dojo. De topsporthal biedt plaats aan 3.500 toeschouwers en heeft een vloeroppervlakte van maar liefst 30.000 m2.

De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan
In het complex komen (top)sport, onderwijs en onderzoek samen. Leerlingen voor het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs kunnen terecht bij verschillende sport gerelateerde opleidingen. Het ROC Mondriaan (MBO) biedt de opleidingen School voor Lifestyle en Sport en Bewegen aan. De Haagse Hogeschool (HBO), die ook in het complex gevestigd is, biedt de opleidingen Leraar Lichamelijke Opvoeding (HALO) en Sportmanagement aan. Naast een breed scala aan sportfaciliteiten voor het MBO en HBO wordt het ook een centrum voor toegepaste kennis, praktijkonderzoek en sportevenementen.


Donny ging langs bij de opening:


Wethouder Sport Rabin Baldewsingh: “Met Sportcampus Zuiderpark hebben we een iconisch gebouw in de stad. Onze groene long, het Zuiderpark, heeft een nieuw hart. De buitenkant van het pand ziet er bijna futuristisch uit en op het dak zijn zo’n 5.000 m2 aan zonnepanelen en zonnecollectoren geplaatst. Dat is toch bijzonder? Amateurs vanuit de verenigingen, sportstudenten en topsporters vanuit hun bonden komen op de sportcampus samen. Door de combinatie van sport, onderwijs en onderzoek kunnen aanstormende talenten zich ontplooien, maar wellicht dat een amateur sporter zich hier ook kan ontwikkelen tot een topsporter. Wij gaan onze talenten over een aantal jaar terugzien op wereldniveau. Ik ben de meest trotse sportwethouder die er is.”

Sportcampus Zuiderpark wordt hét sport- en kenniscentrum van Den Haag voor sport en bewegen en is één van de topsportaccommodaties voor programma’s die onderdeel zijn van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Den Haag-Rotterdam-Dordrecht. In het kenniscentrum doen meerdere organisaties onderzoek op het gebied van innovatie in sport en beweging.

Sportcampus in Den Haag geopendDuurzaamheid
Sportcampus Zuiderpark is een zo duurzaam mogelijk gebouw. Door de goede indeling is het volume van het gebouw beperkt gebleven en zijn constructies gebruikt die zo weinig mogelijk materiaal vergen.

 

Het gebouw is voorzien van zonnepanelen en  hottubes voor warmwatervoorziening. Verwarming en koeling wordt verzorgd door een opslagsysteem van warmte en kou met bronnen op 250 meter diepte. Het hele gebouw is voorzien van LED-verlichting, inclusief de topsporthal. Elke sport heeft een eigen instelbaar lichtniveau. Om het af te maken is het dak voorzien van groen sedum en liggen er grastegels rondom het gebouw


 
Opening
De opening was ook een combinatie van topsport, breedtesport en studenten. Burgemeester Krikke kreeg van sporters uit alle wijken van de stad puzzelstukken aangereikt, beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer kwamen haar de uiteindelijk benodigde sleutel brengen. Toen zij deze omdraaide startte een film en daalden de doeken die de entree nog geheim hielden neer.
 
Eenmaal binnen in de gigantische topsporthal spraken presentatoren Kees Jansma en Marloes Wesselink met betrokken bestuurders vanuit de drie eigenaren, met de architect, studenten, sporters, vertegenwoordigers vanuit bonden, NOC*NSF en was er zelfs een filmpje vanuit het IOC met Camiel Eurlings en president Thomas Bach.

 

Was je ook bij de opening en hoe heb jij deze ervaren? Geef je mening hieronder!

Tags
Back to top button